טיפול בחרדה מהורות - זה הגיוני ויש מה לעשות
להיות הורה אינו דבר פשוט, זה מצריך שינויים רבים בחיים. אין זה פלא כי פעמים רבות המחשבה על הורות, על השינויים והוויתורים הכרוכים בכך, מעלים חרדה ומועקה. עם זאת, יש משהו בחרדה הזו אשר יכול להיות אינדיקטיבי – מעיד דווקא על הרצון העז להיות הורה, למרות או בשל החרדה. אך כיצד אפשר לעשות זאת? איך אפשר להתמודד עם החרדה ולהצליח להיות הורה באמת?
הטיפול בחרדה הינו מורכב, ולרוב תלוי בסיבת החרדה. ההורות עצמה יכולה להיות הסיבה, אך פעמים רבות ישנם דברים נוספים המעורבים בחרדה מהורות – בין אם מדובר בחוויה קשה מהילדות, חשש בשל מוגבלויות נפשיות או אחרות בחיים, או סיבות אחרות אשר קשה מאוד להסבירן. עם זאת, ניתן להתמודד עם החרדה, לעבוד עמה, ולמצוא את הדרך הנכונה לכם להיות הורה.
קשיי הורות והכניסה להורות
חרדה לרוב קשורה בעניין ממשי מהותי, החרדה אינה משקרת. כאשר אנו חרדים יש לכך סיבה טובה, בין אם התנסות אישית קשה או חוויה לא פשוטה מהעבר, ובין אם סיבות רציונליות לחלוטין המגבילות ומקשות על חיינו. חרדה היא רגש מורכב ביותר, ולא לשווא היא מקוטלגת בנפרד במדריכים הפסיכיאטריים כהפרעות חרדה – היא איננה פחד, היא איננה הפרעות מן הסדר הדיכאוני. חרדה הינה עניין שונה לחלוטין, הן בשל הסיבות לחרדה והן בשל לתופעות החרדה וההתמודדות עמה.
הורות מעלה חששות אמתיים, בפני כל אדם אשר עומד להיות הורה, ופעמים רבות גם בקרב אלו אשר כבר הורים. ההתמודדות עם הורות קשורה בשינויים וויתורים לא קלים בחיים, אשר מעלים חששות, התארגנות נפשית אחרת, התארגנות פיסית אחרת, וקשיים אחרים אשר מעולם לא נחוו טרם היו ילדים מעורבים בתמונה. הורות היא עניין מורכב – לילד ללא ספק, אך גם להורה. היא מעלה שאלות לא פשוטות:
איך אפשר להיות הורה טוב? מה זה בכלל אומר?
ומה אם לא אצליח… מה יהיה עם הילד? בן/בת הזוג?
מחשבות על ויתורים מהותיים שאולי איננו מוכנים לעשות
חששות מפני כישלון, אכזבה, חוסר תפקוד, חוסר ידע, ועוד
פחדים ממשיים מהעבר שלנו שפתאום תופסים מקום חדש בחיינו
ועוד…
ההתמודדות עם הורות הינה עניין מורכב, ולא תמיד יש לנו את הכלים להיות הורים טובים, או בכלל.
טיפול בחרדה מהורות
חרדה יכולה להופיע בתצורות שונות. לעיתים מדובר בחרדה פשוטה, חששות אמיתיים ומשתקים אך ברמה כזו המאפשרת לפנות לטיפול טרם מתחילות בעיות רציניות. לקיחת אחריות על החרדה, והבחירה להתמודד עמה באווירה הבטוחה של חדר הטיפולים, זו לרוב הבחירה הנכונה והמיטיבה ביותר שאפשר לעשות. התמודדות תמיד מתחילה בלקיחת אחריות אישית, והכניסה לטיפול היא הצעד הראשון.
עם זאת, לעיתים החרדה יכולה להיות חריפה יותר, עד לרמה של התקפי חרדה ופניקה. במצבים קשים יותר, קשה לפנות לטיפול נפשי – בין אם מתוך חשש או אי-הבנה של המצב הנתון. לא תמיד קל לקשר בין התקף חרדה לבין סיבות נפשיות, מאחר וזה עלול להרגיש ולהחוות כבעיה בריאותית, ובמצבים חריפים גם כאילו היה התקף לב.
גישות שונות לטיפול בחרדה מהורות מציעות מרחב מוגן ובטוח להתמודדות עם החששות המציפים בעת החרדה מהורות. מה בעצם עובר ומתרחש בכם – האם זה פחד? חשש? הרצון לא להיכשל? פרפקציוניזם? חוויות כואבות מהחיים? על ידי הבנה טובה יותר של מקורות החרדה, אפשר לא רק להתמודד עם החרדה עצמה אלא בעיקר עם הקשיים אשר בעקבותיהם היא מופיעה.
שיטות הטיפול וההתמודדות עם חרדה הינן מגוונות – הגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT), הגישה הפסיכולוגית, פסיכותרפיה, טיפולי התרפיה המגוונים (ביבליותרפיה, טיפול באומנות, דרמה תרפיה, פסיכודרמה, טיפול בהבעה ויצירה, טיפול במוזיקה ועוד). כל שיטה מציעה דרך דינמית אחרת להתמודדות עם החרדה, מקורותיה, התגובות לה, וההתמודדות עמה.
מרכז "בקשר בטיפול" כאן כדי לעזור לכם למצוא את הטיפול והמטפל הטובים ביותר לצרכים שלכם. במקום להסתבך עם ההבדלים בין שיטות הטיפול וחיפוש אחר המטפל/ת הנכונים לכם, המומחים שלנו יעזרו לכם בתהליך אבחוני קצר לזהות את המענה הטוב ביותר לחרדה מהורות כפי שהיא מופיעה אצלכם. לתחילת התהליך, צרו קשר עמנו עוד היום בטלפון 077-5215080.
מקורות מידע:
Comments