מה מיוחד בגישה בטיפול פסיכואנליטי?
טיפול פסיכואנליטי – פנייה לטיפול ותהליכים נפשיים לא מודעים
מאת: איציק לוי פסיכואנליטיקאי ועו"ס
אנו פונים לאנשי מקצוע, במרבית המקרים, כאשר אין לנו את הכלים, הניסיון או הידע לפתור בעיה שאנחנו ניצבים מולה. הדבר נכון ורלוונטי לגבי עניינים שונים שאין לנו נגיעה רבה בהם ואין לנו ידע מקצועי בהם. למשל: דברים שקשורים לטיפול ברכב, תיקונים של טלפון נייד או בעיות חשמל בבית, ענייני בריאות ורפואה וכדומה.
אבל מה קורה לגבי הווייתנו, מה קורה לגבי מי שאנחנו. האם איננו מכירים את עצמנו היטב? האם אנחנו לא יכולים לטפל בעצמנו בצורה הטובה ביותר כאשר יש לנו בעיה נפשית?
כמעט לכל אדם יש תאוריות ותפיסות לגבי עצמו, הדברים יכולים לבוא לידי ביטוי באמירות כמו : "אני טוב בחידות היגיון", "אני לא אוהב לצפות בטלוויזיה", "יש לי קשיים בתחום החברתי" וכך הלאה. אמירות כאלה כוללות התייחסות לעצמי מתוך ההיכרות והניסיון שבחיים. לעיתים ההיכרות כזו עם מאפיינים של העצמי היא עם מידה של נחת ומנגד ישנם עניינים שבהם אדם מכיר את עצמו אך גם סובל מהיבטים שמאפיינים אותו.
מה קורה בשעת משבר בטיפול פסיכואנליטי?
אך מה קורה בשעת משבר? מה קורה כאשר תופעה או תופעות נפשיות מופיעות, לעיתים תופעות נפשיות שמלוות בתסמינים גופניים? מה קורה כאשר ניסיונות של התמודדות עצמיים אינם מספיקים ואינם נותנים מענה הולם לסבל החדש?
הדברים המרכזיים המשותפים לנושאים הללו הוא היעדר ידע מקצועי בתחום הנפש והמגבלה הקיימת בטיפול עצמי. זאת לעומת ידע, עיבוד מידע והכוונה הנעשים על ידי אדם אחר – איש מקצוע.
כאשר מתמודדים עם בעיה או הפרעה בתחום הנפשי, אחד מהעניינים שאותם לא מביאים בחשבון במרבית המקרים, הוא תהליכים נפשיים לא מודעים. ובאמת כיצד ניתן להביא בחשבון את הלא מודע אם לא יודעים עליו דבר?
בימינו אנו, למעלה ממאה שנה לאחר שזיגמונד פרויד גילה את הלא מודע, אמנם המושג לא מודע איננו זר, אך מצד שני עדיין לא מביאים אותו בחשבון באופן מידי כמקור שבו טמונות תשובות לבעיות והתמודדויות נפשיות.
היבטים הקשורים ללא מודע בהפרעות שונות
במקרים מסוימים ההנחה לגבי הרכיבים הנפשיים הלא מודעים יכולים להיות פשוטה יותר ואביא מספר דוגמאות לכך:
חרדה – חרדה מתהווה לרוב באופן בלתי צפוי, היא כמו משתלטת על ההוויה ולרוב מתמודדים אתה בהימלטות למקום מבודד, עד יעבור זעמה. חלק מהאנשים מסוגלים להפעיל טכניקות של הרגעה עצמית או נעזרים באדם קרוב, אם יש בנמצא, אך כמעט אף אדם לא יכול להצביע על התהליכים הנפשיים הלא מודעים אצלו שמחוללים את החרדה.
אובססיה – אובססיה היא תופעה נפשית שבאה לידי ביטוי בצורות שונות אם זה בהקשר של מחשבות טורדניות ומעשים כפייתיים ואם זה ביחסי אהבה שיש עימם השפלה ולא מובאים לסיום. גם באובססיה מתבהר באיזשהו שלב שישנו קושי לפתור את הדברים לבד. ההחלטות להפסיק את המעשים הטורדניים והמחשבות הטורדניות, הניסיון להיעזר בהסחות הדעת והמוטיבציה לשנות את הדברים שמגיעה ומשפיעה לרגע אינם נותנים את התוצאה המבוקשת. יש משהו שפועל חזק יותר מההיגיון ומההחלטות הנקודתיות לשנות את המצב.
דיכאון – חוסר חשק, תחושת כבדות, עייפות, התכנסות והסתגרות, מרה שחורה – אלה הם רק חלק מתסמינים של דיכאון. במקרים מסוימים הנפילה לבור, לתהום היא בעקבות פרידה מבן או מבת זוג, לעיתים בעקבות פיטורים ממקום העבודה וכמובן שישנן סיבות נוספות. אך גם כאשר יודעים מה קדם לדיכאון ואולי גם מה השפיע על כך, נשאלת השאלה מדוע נוצר שבר? מדוע היתה התפרקות גדולה? וכמובן, מהם היסודות הנפשיים שבהם יש לטפל?
התשובות לכך אינן פשוטות תמיד ומענה טיפולי נכון לגביהן הוא בסיס לאפשרות להתאושש.
טראומה – תסמינים של פוסט טראומה יכולים לכלול עצבנות, דריכות, חוסר תפקוד, חרדה, הפרעות שינה וסימפטומים נוספים בהתאם לחומרת האירוע והמבנה הנפשי של כל אחד ואחד. אחת התופעות שרלוונטיות להתפתחות של תסמינים פוסט טראומטיים היא שהתסמינים מופיעים במקרים רבים זמן מה אחרי האירוע הטראומטי. בחיים הרגשיים שלנו הדבר המוכר לנו יותר הוא שאנחנו כועסים או שמחים כתגובה מידית למשהו שקורה.
כיצד אם כך אירוע שהתרחש לפני מספר חודשים ולפעמים גם לפי שנה ויותר מתחיל לתת את אותותיו. באוריינטציה הפסיכואנליטית אנו מניחים שבמהלך התקופה הזו התרחשו תהליכים נפשיים לא מודעים אשר היוו את הקרקע לפריצה של התסמינים בשלב מאוחר יותר. תהליכים אלה התרחשו בלא מודע ויתכן שהיו להם רמזים קטנים כמו כאבי ראש או עצבות בלתי מוסברת, רמזים שבדרך כלל מוזנחים. בירור שנעשה בתהליך הטיפול יכול לשפוך אור ולאפשר טיפול במקומות הפגועים.
טיפול עם הכוונה פסיכואנליטית
אפשר להבין מתוך הדברים שנכתבו עד כה, שטיפול בהכוונה פסיכואנליטית חותר להתמודדות עם הרכיבים הנפשיים אשר עומדים ביסודן של התסמינים הנפשיים שמהם אנשים סובלים. הדיבור במהלך העבודה הטיפולית וההכוונה הרלוונטית מצדו של המטפל מביאים לגילויים מעניינים, פעמים רבות מפתיעים. דברים אלה הם הבסיס לעבודה הטיפולית ולאפשרות לחולל שינוי.
דבר זה מחזיר אותנו לדברים שכתבתי בתחילה: האם איננו מכירים את עצמנו היטב? האם אנחנו לא יכולים לטפל בעצמנו בצורה הטובה ביותר כאשר יש לנו בעיה נפשית?
ברגעים מסוימים מסתבר שלא ממש. ההיעזרות באנליטיקאי תוביל להיכרות טובה יותר עם העצמי במקביל לכך שמתבצע תהליך תרפויטי.
Comments