מהי פוביה ממגע?
המגע האנושי הוא חלק בלתי נפרד מהמהות שלנו. זוהי דרך לתקשר, להביע חיבה וכמובן שגם רגשות אחרים. במהלך השנים הלכה וגברה המודעות לאנשים עבורם עצם המגע הוא מרתיע ועלול להביא לתסמינים מגוונים, עד ליצירת פוביה של ממש. התופעה הזו נקראת "הפפוביה" (Haphephobia), כאשר השורה התחתונה היא שהיא מורכבת אבל גם ברת טיפול.
קווים לדמותה של הפוביה ממגע
כפי שניתן להסיק משמו, פוביה ממגע היא מצב בו האדם חש פחדים ורתיעה ממגע עם אחר, בין אם מיוזמתו ובין אם מגע מקרי. רוב האנשים סובלים מסוגים מסוימים של חרדה כזו – חשבו למשל על אישה שנחרדת כאשר גבר זר נוגע בה ללא הסכמתה – אולם אצל אנשים החווים פוביה ממגע הפחדים יופיעו גם כאשר מדובר בסביבה שאמורה להיות בטוחה. אפילו עד לרמה של פחד ממגע של בן משפחה, בן הזוג או בת הזוג.
יש אנשים המבלבלים בין פוביה ממגע לבין רגישות ממגע (אלודיניה). בעוד שבמקרה של רגישות ממגע האדם עלול לחושב כאבים בעקבות מגע שלא אמור להסב לו כאבים, במקרה של פוביה מדובר יותר בתחושות שליליות דוגמת פחדים או לחצים. לעיתים הפחדים יעלו אפילו לפני שמתרחש מגע בפועל, לדוגמה מצב בו האדם רק חושב על סיכוי שאדם אחר ייגעו בו.
לפוביה ממגע עלולים להיות גורמים שונים, אם כי במקרים רבים לא יודעים מהי הסיבה הספציפית. ההנחה היא שאצל חלק מהאנשים מדובר בבעיה מולדת, הנובעת למשל ממבנה מסוים של המוח. בחלק מהמקרים האדם מושפע מסיטואציות שונות שהתרחשו בחייו, כאשר הדוגמה המובהקת היא מגע עם אדם אחר שהיה עבורו טראומתי מסיבות שונות.
אילו תסמינים חווים?
חשוב להזכיר עם זאת שכמו רוב סוגי הפוביות המזוהים כיום, גם לפוביה ממגע עלולים להיות תסמינים בעלי ממד פיזי. הפחדים והחרדות עלולים להגיע לכדי התקף חרדה לכל דבר ועניין, המביא לסימפטומים מגוונים דוגמת הזעת יתר, גלי חום, האצה בקצב פעימות הלב ועוד. הפוביה מביאה להשלכות התנהגותיות ספציפיות, עד למצב בו האדם יימנע לחלוטין מסיטואציות חברתיות. גם כאשר הוא מודע לכך שמדובר בפוביה שאינה בהכרח רציונלית – וזה ממש לא קורה בכל המקרים – הוא מתקשה להשתחרר מהמחשבות השליליות ומהתסמינים ללא סיוע מקצועי.
כדי להפוך את התמונה למורכבת יותר, נציין שפוביה ממגע עלולה להשפיע או להיות מושפעת ממצבים נפשיים אחרים. אנשים הסובלים מפוביה ממגע עלולים בנוסף לחוות פחד מקהלים, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), פחד מזיהומים, מלכלוכים ומחיידקים (מיזופוביה) ועוד.
הטיפולים האפשריים לפוביה ממגע
כיום בהחלט מוצעים טיפולים לפוביה ממגע, כאשר תוכנית הטיפולים תתחיל מרגע בו מאבחנים את הבעיה הלכה למעשה. טיפולים פסיכולוגיים, המנסים לאתר את המקורות הספציפיים לפוביה ולשנות את דפוסי המחשבה ביחס למגע, עשויים לסייע. נהוג באופן ספציפי יותר לבחור במסגרת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ההנחה במסגרתו היא ששינוי דפוסי מחשבה עשוי להביא לשינוי ההתנהגותי המיוחל. במסגרת זו הטיפול נעשה פעמים רבות באמצעות חשיפה הדרגתית למגע.
ייתכן שילוב של תרופות לצורך טיפול והפחתת תסמיני הפוביות והחרדות. בשנים האחרונות עלה הביקוש לטיפולים מהקשת הרחבה של הרפואה האלטרנטיבית, למשל שיטות הרגעת הגוף והנפש מתחום הרפואה הסינית. שילוב בין כמה דרכי טיפול הוא בגדר אפשרות סבירה, אשר במקרים החיוביים עשויה להביא לניצול היתרונות של כל אחת מהשיטות.
לקריאה נוספת:
Comments