top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

קלסטרופוביה – התמודדות וטיפול מהפחד במקומות סגורים

קלסטרופוביה, ברמת ההגדרה, היא פחד קיצוני משהות במקומות סגורים או צפופים, דוגמת חדרים קטנים, מעליות, מטוסים או אפילו מקומות רחבים יותר דוגמת קניון.

הנתונים מראים שאחד מבין עשרה אנשים לערך סובל מהפוביה הזו, שמשבשת את חייו ועלולה ליצור התקפי חרדה ותסמינים אחרים שאינם נעימים: יובש בפה, עלייה בפעימות הלב ובלחץ הדם, תחושות של מחנק, רעד, הזעת יתר ועוד.

התחושות האישיות מגיעות יוצרות פעמים רבות את ההרגשה שהאדם עלול להיפגע או אפילו למות, גם כאשר אין בעצם השהות שלו במקום הסגור ממד מסוים של סכנה. 



למרכז בקשר לטיפול מאגר של פסיכולוגים ומטפלים רגשיים מומלצים המתמחים בחרדה ובקלסטרופוביה בכל אזור בארץ לדוגמה: ירושלים, תל-אביב, חיפה, קריות, פתח תקווה, ראשון לציון, חולון, רחובות, מודיעין, רמת-גן, הרצליה, כפר-סבא, רעננה, נתניה, חדרה, נהריה, כרמיאל, עפולה, ראש העין, באר שבע, אילת וישובים רבים נוספים שקרובים למקום מגוריך.
קלסטרופוביה, תחושת סכנה גם כשאין סכנה - יש דרכים לטפל


ממה נגרמת קלסטרופוביה?

צעד ראשון בדרך להתמודדות עם קלסטרופוביה הוא ההבנה ממה הבעיה הזו נובעת. שימו לב שבמידה מסוימת כל אדם מרגיש תחושות המוגדרות כקלסטרופוביות במצבים מסוימים, אך אצל אנשים אצלם מדובר בהפרעה התחושות הללו תכופות ועזות פי כמה.

החדשות הרעות הן שלא תמיד ניתן לזהות את הגורמים הישירים המביאים לבעיה, בטח לא בצורה ישירה. ההנחה היא שכמה גורמי סיכון עלולים להיכנס לתמונה, לרבות גנטיקה ותורשה, בעיות בתפיסה הקוגנטיבית, קשיים בתפיסה המרחבית, גורמים ביוכימיים (דוגמת טיפולים שהאדם עובר ותרופות שהוא נוטל) ועוד.


דרכי הטיפול בקלסטרופוביה

במהלך השנים הלכו והתפתחו דרכי טיפול בבעיה, כאשר כיום ידועות כמה גישות שעשויות להיות יעילות. רבים סבורים שהגישה האידיאלית לטיפול בקלסטרופוביה היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). מטרת העל של הטיפול הזה היא להבין את מנגנון הבעיה, אם כי לא באופן מעמיק ויסודי כמו בעיות אחרות. עיקר הטיפול מבוסס על חשיפה של האדם באופן הדרגתי ומבוקר לסיטואציה המאיימת עליו, כך שהוא יבין עם הזמן שהשד אינו נורא כל כך: לדוגמא, צפייה בתמונות של מעלית, ורק לאחר מכן כניסה הדרגתית אליה. 

כחלק מתהליך הירידה ברגישות לסיטואציה, המכונה "דה סנסטיזציה", הוא עשוי לחוש ירידה ברמות החרדה והתסמינים הקשורים אליה – לאחר שינוי המחשבות הקוגנטיבית עשוי לחול אותו שינוי התנהגותי מצופה. טיפול זה נחשב לקצר מועד באופן יחסי ומאופיין באחוזי הצלחה גבוהים, שהופכים אותו לבחירה הראשונה של רוב המומחים הפועלים בתחום.

במצבים חמורים של קלסטרופוביה, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא להיכנס לשדה המשחק הפסיכיאטרי. הגורם המטפל יכול לבצע תהליך פסיכולוגי-נפשי, לזיהוי מנגנון הבעיה והגורמים הפוטנציאליים אליה, ולשלב זאת עם תרופות הפועלות באופנים שונים על גוף האדם: תרופות נוגדות חרדה, תרופות מרגיעות וכן הלאה. חשוב לשים לב לאופן הנטילה של התרופות ולתופעות הלוואי הפוטנציאליות שלהן, שמקשות לעיתים על השימוש בהן למשך פרקי זמן ארוכים. 

תמונת הטיפולים בקלסטרופוביה אינם מסתכמים רק בזירה הקוגנטיבית-התנהגותית. טיפולים אחרים מבוססים על אמצעים טכנולוגיים מתקדמים שפותחו ושזוהו במרוצת השנים. כך למשל ביופידבק הוא טיפול במסגרתו מחברים את האדם למכשיר המבצע מדידה של התסמינים הפיזיולוגיים, כך שהוא מתרגל שליטה מודעת בהם. דוגמא נוספת היא טיפולים המבוססים על גירוי בי-ליטרלי של המוח, בראשם טיפול EMDR.


חשיבותה של תוכנית פעולה

כיום יש ארסנל ראוי של פתרונות לקלסטרופוביה, אבל האתגר האמיתי הוא לזהות אילו מהם מתאימים יותר לאדם הספציפי ובאיזה אופן. אבחון הבעיה והרכבת תוכנית טיפולים אליה הם משימה שרק מומחים לתחום, המאבחנים את האדם, יכולים לבצע בצורה משביעת רצון. ההנחה היא שטיפול שמתאים לאדם אחד עלול להיות בלתי יעיל או אפילו להזיק לאדם אחר.


"בקשר לטיפול" הוא מרכז מומחים רב תחומי, המסייע בבעיות שונות שהאדם סובל מהן – כולל קלסטרופוביה. הליך הטיפול מבוסס על אבחנה ראשונית, במסגרתה ממליצים אנשי המרכז על מטפלים שעשויים להתאים במידה הרבה ביותר לאדם הספציפי. אתם מוזמנים ליצור קשר ראשוני עם המרכז ללא כל עלות או התחייבות.



0 תגובות

Comments


bottom of page