top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

הפרעות בוויסות החושי – אבחון, טיפול והתמודדות

חושים הכרחיים לתפקוד שלנו בעולם. במצב התקין, המוח קולט ומאבד את כל אחד מחמשת החושים, בהתאם לסוג הגירוי, ומתאים לכך את תגובת הגוף. מערכת העצבים המרכזית היא הכלי המרכזי הנדרש בדרך להגשמת משימת הוויסות החושי המוצלח. הבעיה מתחילה כאשר האדם סובל מהפרעות בוויסות החושי, אשר מקשות עליו באלף ואחד מובנים: החל מהילדות ועד לבגרות.


מרכז בקשר לטיפול, אבחון וטיפול בהפרעות בוויסות החושי לילדים ולמבוגרים
אבחון הפרעות בוויסות החושי מתחילים בדרך כלל בילדות ויש דרכים לטפל

מהן הפרעות בוויסות החושי?

חשוב להדגיש שהפרעות בוויסות החושי עלולות להיות בכל אחת מקצות הסקאלה. יש אנשים החשים רגישות או תגובתיות יתר, כך שהם חווים כל חוש בעוצמה גבוהה יותר: קול חלש יחסית יישמע על ידם כצעקה, ומגע קל כמכה חזקה. כ-70% מבין המאובחנים בהפרעות בוויסות החושי נמנים על הקבוצה הזו. 

מן העבר השני של המשוואה תמצאו אנשים אשר אצלם יש דווקא תת רגישות או תגובתיות, קבוצה הנחלקת כשלעצמה לשניים:  אנשים אצלם מתגלה תת תגובתיות עם צורך בחיפוש אחר אותו גירוי "חסר", ואנשים אצלם יש תגובה פחותה או חסרה לגירוי. אפשר לראות זאת אצל ילדים אשר מוגדרים על ידי הסביבה באופן שגוי כ"מופרעים" או כהיפראקטיביים, ילדים אשר מרבים למשל להתלכלך.


אבחון הפרעות בוויסות החושי

הפרעות בוויסות החושי מאובחנות כמעט תמיד בשנות הילדות, שנים בהן ההשלכות הנובעות מההפרעה נותנות את אותותיהן. הורים אשר מגלים אצל ילדיהם תסמינים דוגמת קשיים בלמידה או במתן קשב, קשיי התמודדות (למשל עם שינויים), תגובות התנהגותיות או תגובות רגשיות שאינן נראות מתאימות לסיטואציה ספציפית יכולים בהחלט להדליק אצלם כמה סימני שאלה. ייתכן מאוד שמדובר בבעיות אחרות שאינן קשורות בהכרח לוויסות החושי, אבל אין ספק שהבדיקה של שורש הבעיה היא קריטית. ככל שעושים זאת מוקדם יותר, כך מקלים על הילד וכך מגדילים את הסיכויים להתמודדות מוצלחת יותר עם הבעיה.

אבחון המצב והטיפול בו נעשה ברוב המקרים על ידי מרפאים בעיסוק, החולשים על התהליך, אוספים מידע מבוקר ומפנים את המטופלים לבדיקות שמיעה, ראייה ודם. הדגש העיקרי בטיפול בדרך כלל הוא לחשוף את האדם (שוב – בעיקר ילד) באופן הדרגתי לגירויים חושיים שונים, עד שהוא יגיע למצב בו הוא מסתגל אליהם בצורה טובה יותר: שיטה עיקרית היא "דיאטה סנסורית", בכוחה לקרב ככל שניתן את הילד למצב הנורמלי מבחינת הרגישות, באמצעות מגע ואמצעים אחרים. הטיפול מבוסס כמעט תמיד על עזרים שונים שמקלים על הילד והופכות את הטיפול למעט מאיים פחות, לרבות משחקים או פעילויות שונות. ההורים, שהם חלק בלתי נפרד מהתהליך, מקבלים כלים ליישום התרגילים בבית ולא פעם גם "שיעורי בית" עליהם לבצע בין המפגשים. ההירתמות של ההורים לסיוע לילדם היא חלק מרכזי מאוד בהצלחת הטיפול.

אסור לשכוח שטיפול יסודי בוויסות חושי, עד לפתרון מוחלט של הבעיה, הוא משימה מורכבת עד בלתי אפשרית, ולו מכיוון שמדובר בבעיה בעלת בסיס שורשי. היא עלולה להיגרם עקב תורשה, גורמי סיכון שונים במהלך ההריון, בעיות שהתגלו בלידה ועוד. גם כאשר כך הדבר, יש עדיין מה לעשות. במהלך הטיפול ניתנים דגשים להתאמת סביבת המגורים לצרכי האדם הסובל מההפרעה החושית, יחד עם כלים להתמודדות בסיטואציות בהם אין בהכרח שליטה מספקת על אותם גירויים חושיים. 



 

מקורות מידע ולקריאה נוספת:

0 תגובות

Commentaires


bottom of page