טיפול והתמודדות עם חרדת טיסה
על פי העובדות היבשות, מטוס הוא כלי התחבורה הבטוח ביותר שיש. אלא שאם תגידו את זה לאוכלוסייה הלא קטנה של הסובלים מחרדות טיסה, סביר להניח שתקבלו תשובות שונות לחלוטין. חרדת טיסה היא מצב בו האדם חווה תחושות שליליות דוגמת מצוקה, פחדים וחוסר שקט לקראת טיסה, או לחלופין במהלכה. החרדה עלולה להיות כרוכה בתסמינים פיזיים לא נעימים, דוגמת בחילות, כאבי בטן, רעד, הזעת יתר, סחרחורת ועוד.
יש אנשים שנותנים לפחת לנהל אותם ופשוט נמנעים מטיסות. על רקע הטיפולים המגוונים הקיימים כיום לחרדת טיסות, אין ספק שמדובר בטעות גדולה.
ממה נובעת חרדת טיסות?
כמו הרבה סוגי חרדות אחרים, יש מקרים בהם אי אפשר להבין באופן מלא מה מביא לחרדות אצל אדם ספציפי ולא אצל אחר. אולם כאשר בוחנים את הגורמים האפשריים, נתקלים בכמה סיבות מרכזיות. טיסה עלולה להיות חוויה מפחידה אצל רבים, בין השאר עקב הידיעה שבמקרה של התרסקות, חלילה, הסיכויים להינצל אינם קיימים למעשה. יש אנשים שחווים פחדים בטיסות עקב התנאים שלהן, למשל סערות או היתקלות בכיסי אוויר. גם החשיפה לתאונות מטוס ולמקרים שכמעט הסתיימו בטרגדיה, ביו אם במציאות ובין אם דרך החדשות או אפילו סרטים וסדרות טלוויזיה, עלולה לגרום לאותם פחדים.
האדם מחפש מטבעו יציבות ושליטה, וטיסה במטוס – אלפי קילומטרים מעל פני הקרקע – נתפסת אצל חלק מהאנשים החווים חרדות כמצב של חוסר אונים. האדם למעשה שם את מבטחו באדם שהוא לא מכיר ולרוב גם אינו רואה, מה שעלול ליצור ממד מסוים של אי ודאות.
חרדות טיסה עלולות להתפתח גם עקב גורמים עקיפים יותר שהאדם סובל מהם, דוגמת פחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה) או חרדות חברתיות. אסור לשכוח שבמהלך הטיסה אנחנו נמצאים במשך שעות במקום סגור וצפוף, בלי אפשרות לצאת ולעיתים אפילו לקום מהמושב.
איך מטפלים בחרדת טיסה?
ההבנה של מקור חרדת הטיסה היא חלק מרכזי מאוד בתמונת הטיפול בה. ניתן להתמודד עם הבעיה במסגרת טיפול פסיכולוגי, שעשוי להתחיל מניסיון להבין ממה נובעים הפחדים והחרדות אצל האדם הספציפי. הטיפול עצמו מבוסס בדרך כלל על עקרונות מהעולם הקוגניטיבי-התנהגותי, כלומר, זיהוי הגורמים הנפשיים הבעייתיים וציוד האדם בכלים מעשיים יותר על מנת להתמודד איתם: החל ממידע אובייקטיבי וסטטיסטי על טיסות ועד לטכניקות מגוונות להרגעה ולהתמודדות עם חרדות לפני או במהלך הטיסה.
בחלק מהמקרים מוחלט לשלב עזרים שונים שמקלים על האדם, לדוגמא תרופות או לחלופין אמצעים שינסו להשכיח את דעתו מהחששות שעלולים להיות קיימים אצלו. הדגשים ההתנהגותיים חשובים אף הם, לדוגמא ההמלצה שהאדם יכול לקבל להגיע לטיסות עם ביגוד נוח שיקל על גופו מבחינה פיזית.
הטיפול בחרדת הטיסה יכול בהחלט להיות עקיף, בהתאם לדוגמאות שהבאנו קודם לכן. כאשר האדם סובל מקלאוסטרופוביה, למשל, עליו לגשת למומחה לטיפול בבעיה. ההנחה היא שההתמודדות המוצלחת עם הקלאוסטרופוביה צפויה להפחית חרדות אחרות הנובעות ממנו, כולל חרדות טיסה.
לקריאה נוספת:
Commentaires