אגרנות כפייתית – מתי אגרנות הופכת לאובססיה ולהפרעה נפשית?
מהי אגרנות כפייתית? כיצד היא נראית? איך היא מתחילה וממה היא מושפעת? והאם זו בעיה או הפרעה אשר כדאי להתמודד עמה מבחינה נפשית? לכל השאלות הללו ישנן תשובות מאוד מורכבות, אך הכול מתחיל השאלה אחת קריטית – האם זה מפריע לחייכם מבחינה נפשית?
אגרנות כפייתית כהפרעה
אגרנות כפייתית הינו מצב בו אדם אוסף דברים, עוד ועוד, ללא סוף, ואינו מסוגל להיפתר מהם. לזרוק דבר מה לפח יכול להוות לבעיה ממש עבורו, ולעיתים מלווה בחרדות או פחדים, עצבים או קשיים אחרים, אשר מונעים ממנו לעשות זאת. פעמים אחרות זו לא הזריקה עצמה שמהווה בעיה, אלא פשוט אי-היכולת לעשות זאת, לזכור לעשות זאת, או פשוט להמשיך ולאסוף עוד ועוד ללא גבול, בין אם מידי פעם דברים נזרקים או לא.
אומנם אגרנות כפייתית הינה מצב אשר יכול להיות מאוד מפריע לחיים, פוגם או מוריד באיכותם, אך לא בהכרח זה המצב. ישנם אנשים שאולי מבחינה טכנית אפשר להגדירם כאגרנים, אך הם חיים את חייהם באושר, מתפקדים באופן נורמטיבי בחברה, ומצליחים לנהל את חייהם בהצלחה רבה. ייתכן שעבורם גם האגרנות אינה מהווה שום בעיה, אלא להפך – עיסוק ממלא וכיפי, אשר הם וסביבתם לוקחים ברוח טובה.
במילים אחרות, חשוב להבחין בין אגרנות כפייתית כמצב של חוסר שליטה, חרדה, קשיי התמודדות או תחושות לא פשוטות אחרות אשר מונעות מהאדם לתפקד באופן נורמטיבי ומיטבי, לבין מצבים אחרים בהם היא דווקא מאפשרת או אינה משמעותית מבחינת התנהלות חייו ומצב הנפשי של האדם.
התמודדות עם אגרנות כפייתית
על כן, חשוב להבחין בין אבחנה חיצונית שיפוטית – האם לנו זה מפריע שאותו אדם אוגר כפייתי, לבין האם זה מפריע לו, לאותו אדם האוגר חפצים ללא סוף. גם חשוב להקשיב היטב לדברים שלא נאמרים או נאמרים בלחש, מאחר ולעיתים אין אותו אדם מודע לכמה הדבר מפריע לחייו. לשם כך צריך להיות עם אוזן קשבת ותומכת, ולזהות האם מדובר במשהו בעייתי אשר יש להתמודד עמו, או להפך.
ההתמודדות עם אגרנות כפייתית הינו עבודה נפשית אשר לא תמיד פשוטה. מאיזו שהיא סיבה, אשר ללא ספק מטרידה או מסבה סבל מסוים, אותו אדם משתמש באיסוף הדברים ואחסונם כניסיון לפתרון. האם זה בשל אובדן שחווה בחייו? אולי בשל טראומה או פגיעה קשה שחווה? האם זה מסב הקלה וסדר בתחושות או מציאות כאוטית ומאיימת? עבור כל אחד תתכן סיבה נפשית אחרת לאגרנות.
בכדי להבין את אשר מתרחש עמוק בנפש ולהתמודד עם כך, חשוב להיעזר בבעל מקצוע מומחה מתחום הנפש אשר יוכל לעזור ולתמוך, כמו גם להוביל את התהליך.
סוגי טיפול להתמודדות עם אגרנות כפייתית
ישנן שיטות מגוונות להתמודדות עם אגרנות כפייתית, וכל אחת מביאה את יתרונותיה וחסרונותיה עמה:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) עוזר להתמודד עם ההפרעה עצמה, ולעשות שינוי נקודתי ויעיל בחייו של אדם. בתהליך יחסית קצר (לרוב 6 חודשים עד שנה), ניתן לזהות את הטריגרים והתפיסות המפעילים את האדם והצורך לאגור. על ידי שינוי בתפיסות הללו, לצד שינוי בהתנהגות, אפשר להביא לכדי שינוי בפועל של התמודדות עם האגירה המתמשכת.
טיפול פסיכותרפיסטי או פסיכולוגי נוגעים עמוק יותר באזורים הרכים של הנפש, והולכים אל עבר הסיבות הראשוניות לכך שנוצרה האגרנות. זוהי עבודה ארוכת טווח יותר, אשר עוסקת לא רק בפתרון הנקודתי אלא גם בהשלכות של הבעיה, מרכיביה, שורשיה והקשריה הנרחבים יותר. באופן כזה, אפשר לא רק להתמודד עם האגרנות הכפייתית, אלא גם עם הסבל והכאב המלווים או קודמים לה.
טיפול בהבעה ויצירה, על קשת הטיפולים הרחבה של אומנות, ביבליותרפיה, מוזיקה, ועוד – מציע התמודדות תוך יצירה ועבודה עם מרחב גמיש יותר. לא כולם מצליחים למצוא פתרון רק בדיבור, ולעיתים לדבר יכול להיות עניין לא פשוט. על ידי עבודה עם חומרים שונים, אפשר לעשות משהו אחר אשר מאפשר לנפש לומר את אשר מעיק עליה, ולעשות עם אותם מרחבים נפשיים מורכבים משהו אחר וחדש.
מרכז "בקשר לטיפול" עומד לצדכם לאורך הדרך עם מיטב המטפלים בתחומי הנפש. לאחר תהליך אבחוני קצר, נוכל לזהות את הצורך האישי שלכם ואיזה סוג מטפל וטיפול יהיו מיטביים ביותר עבורכם. כך המומחים שלנו יוכלו להתאים לכם את המטפל הנכון, אשר יעזור לכם להתמודד עם מה שמעיק ומפריע לכם בחיים. כל זאת, במרחק טלפון אחד למספר: 077-5215080.
מקורות מידע:
コメント