top of page
תמונת הסופר/תמומחי בקשר לטיפול

למה נשים שנפגעות מאלימות בזוגיות לא מתלוננות? איך תזהי שאת במערכת יחסים אלימה?

מאת: צביה נבנצל – עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית, מטפלת רגשית, מתמחה בטיפול באלימות בזוגיות.


למה היא לא התלוננה או הוציאה צו הגנה? למה לא שיתפה את בני המשפחה או פנתה לעזרה? למה כל כך קשה להתלונן והאם מה שאת חווה זו אלימות זוגית? מה זה אלימות רגשית? איזו סוגים יש לאלימות בין בני זוג ולמה "גזלייטינג" זו גם אלימות? איך טיפול רגשי וקצת סדר בהגדרות יכולים לעזור לך?


למה לא קל ואפילו קשה להתלונן על אלימות בזוגיות?

ושוב בכותרות החדשות, מדובר על רצח מזעזע של גבר את בת זוגו. בתקשורת מתוארת מערכת יחסים פוגענית וממושכת ואישה שלא התלוננה ובחרה להישאר בזוגיות אלימה.

למה היא לא התלוננה? למה לא שיתפה את בני משפחתה? למה לא הלכה לטיפול או הוציאה צו הגנה? שאלות אלו מהדהדות באמצעי התקשורת, בסביבה הכואבת של הקורבן ואצל אנשים רבים שנחשפים למקרה. שאלות אלה מתבקשות לנוכח תיאור של מערכת יחסים אלימה, אישה מושפלת ומוקטנת שלעולם לא מצליחה לרצות את בן זוגה.

בטיפול פסיכולוגי בנשים נפגעות אלימות האישה עובר מסע משותף בדרכה להבין שהיא בזוגיות אלימה ולמצוא את האומץ לפנות ולקבל ליווי וטיפול מקצועי. בפגישות הטיפול הרגשי אפשר להבין עד כמה התשובות לשאלות אלו הן מורכבות.

האלימות בין בני זוג המוכרת לנו מהתקשורת, היא סיום אלים של מערכת יחסים, אך מערכת יחסים זו מתחילה בדרך כלל בביטויי אלימות אחרים שעשויים לבלבל מאוד ולעיתים נראים כגילויי אהבה לגיטימיים.


האם זו אלימות בין בני זוג? קצת סדר בסוגי האלימות

1. אלימות מילולית - כוללת לדוגמה: שימוש בקללות, צעקות וביטויים משפילים.

2. אלימות רגשית ונפשית - כוללת לדוגמה: איומים, מניפולציה, אובססיה, רכושנות, בידוד חברתי, יחסי שליטה ו"גזלייטינג". במקרה כזה בן הזוג יכול להגיד משפטים כמו: "אני משתגע שאת לא עונה לי כי אני אוהב ודואג", לאחר שאישה לא עונה והגבר מתקשר שוב ושוב. "אני אוהב אותך ותמיד רוצה להיות לידך" כשאישה רוצה לצאת לבד לפגוש חברה או בני משפחה.

3. אלימות מתעתעת "גזליינטינג" - התעללות שמטרתה לערער את תפיסת המציאות של הצד השני עד כדי כך שהקורבן חושב שהוא מדמיין ומאבד אמון בעצמו.

אלימות במקרה כזה כוללת לדוגמה: הכחשה של אירועי עבר, תיאור האירועים באופן שונה מהמציאות ואמירות עקביות של משוגעת ולא שפויה עלולות לערער את האישה ולגרום לה לחשוב שהיא אכן כזו.

4. אלימות מינית - כוללת לדוגמה אקט מיני שנכפה על האישה בניגוד לרצונה.

5. אלימות כלכלית - הגבר שולט במשאבים הכלכליים והוא מחליט איך וכיצד לנהל אותם. לדוגמה: לאישה אין אפשרות להוציא כסף ללא דיווח ורישום מדויק.


מה ההבדל בין אלימות פיזית לאלימות שלא רואים?

בניגוד לאלימות פיזית שתוצאותיה הן סימנים בגוף הנראים לעין, ההשלכות של סוגי האלימות האחרים אינן נראות כלפי חוץ ולכן ישנו בלבול וחוסר וודאות לגבי ההשפעה שלהן על מערכת היחסים. השטח האפור הוא רחב ביותר ועלול להיווצר בלבול בין קנאה מוגזמת לאהבה עוצמתית. נשים רבות אינן מודעות לכך שהן חלק מזוגיות אלימה.

נשים אלו, לא רק שאינן מודעות, אלא לעיתים הן לוקחות על עצמן את האשמה לקשיים בזוגיות ובוחרות להיות "החזקות" בזוגיות ולעשות הכל כדי לשמור על שלמות הבית והמשפחה. הגבר אף הוא יעשה בכך שימוש ויטיל את האחריות על האישה. הוא עלול להשתמש במשפטים כמו: " כל היום שלי נהרס בגלל ההתנהגות שלך", "הכל תלוי בך, את יכולה לבנות ולהרוס".


איך תדעי שאת בזוגיות אלימה ולמה זה באמת מפחיד?

הפחד גם הוא שחקן מרכזי במערכת יחסים זו. פחד מתוצאות הגשת התלונה במשטרה, אך פחד גדול יותר להתבונן למציאות בעיניים ולהבין שהן בתוך מערכת זוגית אלימה.

בעבודתי כמטפלת, אני נתקלת בתדהמה ובהפתעה בפנים של נשים המבינות ומשחזרות את קשר האלים לאורך השנים. אני שומעת משפטים שחוזרים על עצמם במקרים רבים: "מה? זה לא ככה אצל כולם? הרי כל הזוגות מדי פעם רבים ומשלימים. הוא תמיד מבקש סליחה אחר כך. הוא אוהב אותי ופשוט קשה לו." "אני לא רוצה להיות זו שמוותרת על שלום המשפחה, חשוב לי לתת הזדמנות נוספת."


למה המניפולציות שלו מבלבלות אותך ואפילו מעוררות בך רחמים?

כשגבר מפעיל מניפולציה רגשית על אשתו, היא מתחילה להתבלבל. כשהוא בודק בכל רגע נתון לאן היא הולכת והוא מסביר זאת בכך שהוא דואג לה ולא יכול לשאת את זה שיקרה לה משהו, היא אולי תראה במילים שנאמרות, מחוות של אהבה וקרבה. היא עלולה להבין כי קשה לגבר שלה והיא צריכה להיות קשובה לצרכיו.


איך הבית שגדלת בו קשור לזוגיות האלימה שלך?

חלקן של נשים אלו גדלו בבתים שלא יכלו לספק להן אהבה ותשומת לב. באופן טבעי נשים שצמאות וזקוקות למילות הערכה ואהבה. משפט עם שדר של טוטליות מתפרש כאהבה עוצמתית שכמוה לא הייתה ועבורן הוא כמו מים קרים לנפש צמאה.

כשהאישה בוחרת להיות קשובה לצרכיו של הגבר ולאפשר את האובססיביות, מתחיל להיווצר דפוס של תלות בבן הזוג והתרחקות מבני המשפחה והחברה. כשהאלימות מתדרדרת, האישה כבר נמצאת לבד. כשמתחילים לעלות סימני שאלה והאישה מבינה שאולי היא נמצאת בזוגיות אלימה, הגבר פורץ בבכי ואומר לה "רק את יכולה לעזור לי. את לא יכולה להשאיר אותי לבד, אני חסר אונים." היא מרגישה שיש לה תפקיד והיא לא תאכזב.


גם הגבר במצוקה ואיך זה קשור לאלימות שלו?

חשוב להדגיש, שהגבר אף הוא נמצא במצוקה ומפתח תלות באישה. כמוה, גם הוא הרבה פעמים לא קיבל את האהבה לה היה זקוק כילד. בהפעלת אלימות ושליטה כלפי האישה, הוא חש תחושה רגעית של כוח ושל מרכז תשומת הלב בבית. כשהתחושה הזו מתפוגגת, הוא הולך לאיבוד וגם הוא בדיוק כמו האישה כואב את הקשר האלים הזה.


האלימות המקבלת התייחסות בבית משפט, במשטרה ובתקשורת היא אלימות פיזית. הפרסומים המוצגים לאחרונה אף הם מתייחסים לאישה שחוותה אלימות פיזית. אולם, בנוסף חשוב להעלות למודעות את האלימות המילולית והנפשית, את יחסי השליטה, האובססיה והבידוד החברתי.

שם זה מתחיל! ושם ניתן לסייע באמצעות טיפול רגשי לנשים ולגברים.

*כמובן שישנם מקרים הפוכים של אלימות נשים כלפי גברים. כל מה שנאמר כאן מתייחס גם למקרים אלו.


איך טיפול פסיכולוגי וטיפול רגשי עוזרים להתמודד עם אלימות בזוגיות ובמשפחה?

מטפלים המתמחים באלימות במשפחה נותנים דגש על ויכוחים עם טונים גבוהים ומילים נמוכות, אובססיה וכפייתיות, שליטה ורכושנות ועל הבלבול בין אהבה לקנאה מוגזמת. נשים וגברים רבים שבחרו לטפל בעצמם ולא להישאר לבד, הצליחו לפרוץ את המעגל ביחד או לבד ולחיות חיים עצמאיים ללא תלות הדדית ואלימות בין זוגית. לא כדאי לחכות להחמרה במערכת היחסים, מומלץ לפנות לטיפול כבר בהתחלה.


בשורה התחתונה, בואי לטיפול

קשה לזהות את האלימות ועוד יותר קשה להתלונן ולהפריד כוחות. אלימות פיזית לא פחות קשה מאלימות רגשית ואלימות שלא רואים, למרות שהיא יותר מדוברת ונראית. טיפול פסיכולוגי וטיפול רגשי מקצועי יכולים לעזור ולהקל.



> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך למצוא את המאץ' למטפלת או למטפל בטיפול פסיכולוגי ובטיפול רגשי ולמטפלים זוגיים שמומלצים באזור שלך.

 

Comments


bottom of page