"אני פה בגלל אישתי", למה בסוף שני בני הזוג מרוויחים מהטיפול הזוגי?
מאת: אלון שטדלר, מטפל אישי, זוגי ומשפחתי. עו"ס קליני (MSW) - טיפול למבוגרים, לילדים ולמשפחה בהרצליה*
למה זוגות מתחילים בטיפול זוגי? למה צריך אומץ כדי ללכת לטיפול זוגי? למה מי שאומר "אני פה בגלל אשתי", גם מרוויח מהתהליך? איך תזכו ביחד לאיכות חיים זוגית ולשיפור מערכת היחסים? למה דווקא כשמצליחים לדבר על הכאב, אז יש תקווה?
למה טיפול זוגי דורש אומץ?
ההחלטה ללכת לטיפול זוגי היא החלטה אמיצה ברבדים רבים! ההחלטה להתחיל בטיפול זוגי הולכת ונבנית לאורך זמן אצל אחד מבני הזוג או מוסכמת על שני הצדדים לזוגיות. לפעמים ההחלטה מקננת בליבם זמן רב, ולפעמים היא פורצת במלוא עוצמתה בשל משבר פתאומי חריף שמתעורר בקשר הזוגי או בתא המשפחתי.
כשזוגות באים לטיפול זוגי ישנם שני דברים עומדים בפני המטפלים הזוגיים:
הרגשות השונים שבלב כל אחד מבני הזוג והם רבים ומורכבים - כאב, כעס, תסכול, חשש, בושה, חוסר ידיעה ועוד.
האומץ לראות את המצב הבין-זוגי בעיניים פקוחות. האומץ הראשוני לבוא ולהגיד לבן/בת הזוג "אני אוהב.ת אותך. את.ה חשוב.ה לי, אבל יש לנו קושי. דווקא בגלל הקשר שיש ביננו, כדאי שנלך לטיפול זוגי. החלטה ללכת לטיפול זוגי דורשת אומץ להסכים להתמודד עם דברים שאולי מעולם לא דוברו עם הצד השני לזוגיות. האומץ לפגוש "אדם זר", מטפלת זוגית או מטפל זוגי. לבחור באנשי מקצוע שיבינו אתכם שתרגישו שהם נכונים לכם, שאפשר לבטוח בהם ולהכניס אותם למעגל הכי אינטימי שיש לנו בחיים.
כשזוגות באים לקליניקה, הם לרוב במשבר במצב חשוף ופגוע. כל אחת ואחד באופן אישי וזוגי מגייסים אומץ לבוא לטיפול זוגי לשתף בכאבים ובחולשות. גם אחרי הרבה שנות ניסיון מטפלים זוגיים מקצועיים מלאי הוקרה לבני הזוג שהסכימו לבטוח בהם, לשתף בתהליך לא פשוט וכואב, אך הכרחי.
טיפול זוגי הוא קצת כמו משולש, שבו שני הצדדים לזוגיות נפגשים עם המטפלת הזוגית או המטפל הזוגי ביחד. הסביבה הבטוחה והרגישה שהמטפלים הזוגיים יצרו בקליניקה, היא מפתח שיאפשר לכם באופן אישי וזוגי לשתף ולהגיד את שעל ליבכם. כך תוכלו לדבר על הכעסים, התסכולים, האשמה והקשיים בזוגיות.
מי יזם את הפניה לטיפול זוגי? "אני פה בגלל אישתי"
במקרים רבים אחד מבני הזוג הוא זה שמוביל לפניה לטיפול זוגי. לפעמים זאת האישה (בת הזוג, "אשתי"), לפעמים זה הגבר (בן הזוג, ה"בעל") או אחד מהצדדים בזוגות חד-מיניים. במקרים אלו לעיתים נדמה שהנושא יותר בוער אצל אותו צד בזוגיות שיזם את הפניה, בעוד שהצד השני פחות רואה בצורך. זוגות אלו יגידו לדוגמה: "אני פה בגלל אישתי" או "בעלי יזם את הפניה".
במקרים שיש פחות הסכמה על הצורך בטיפול זוגי נוצרת כאילו "חלוקת התפקידים" בין בני הזוג בנושא זה. אחד מהצדדים אקטיבי יותר, והצד השני בזוגיות בתפקיד של "מסכים", "עושה טובה כי ביקשו" או "נגרר".
איך שני הצדדים בזוגיות מרוויחים מהתהליך הזוגי?
פעמים רבות, ככל שהתהליך הטיפולי מתקדם ומעמיק, קליפות הבצל הזוגי והמשפחתי מתקלפות, ומתגלים עוד רבדים, כאבים וקשיים אצל שני בני הזוג. כך גדלה ההסכמה בצורך בטיפול, ללא קשר לצד שדחף לטיפול. בשלב זה לרוב, כבר שני הצדדים מרגישים בתרומה של הטיפול. הם משתפים ברגשות, בציפיות, בתקווה שקיימת או שנעלמה, בהפנמות של דפוסי הורות וזוגיות שכל אחד מבני הזוג ספג במשפחת המוצא, ב"בית אבא ואמא". בשלב זה צצים ועולים על פני השטח האשמות, כאבים, כעסים, תסכולים ולעיתים גם ייאוש ואדישות.
למה יש ניצוץ של תקווה דווקא כשמדברים על הקשיים בזוגיות?
דווקא השיח הפתוח על הקשיים, הפערים, הוויכוחים, הריבים והמשברים - מאפשר לתקווה להרים את הראש. הדיבור והמודעות לכאבים מאפשר לתקווה לבצבץ, כמו נבט דק הצץ אחרי הגשם מהאדמה שהייתה חרבה. הסביבה הבטוחה במרחב הטיפולי שנוצר במשולש בין בני הזוג ובין המטפלים הזוגיים, מאפשר לכם להעלות בשיחות נושאים שלפעמים מאוד קשה להעלות בפורום זוגי, בשל החשש לעורר מחלוקות והתלקחות החיכוכים. המעורבות הקשובה של המטפלים הזוגיים והסביבה הבטוחה בקליניקה מאפשרים ל"פתוח" ולדבר על העבר, על האכזבות והכאבים. כך אפשר יהיה לפתח דיאלוג ולדבר גם על העתיד, התקוות למה שכל אחת ואחד מכם רוצה עבור עצמו באופן אישי וזוגי כיום ובעתיד.
טיפול זוגי יעזור לכם להגיע לזוגיות טובה, לאהבה ולהיות מאושרים ביחד
אז אולי לפעמים המוטיבציה להגיע לטיפול זוגי היא כי "אני פה בגלל אישתי", אבל אחרי הצעד האמיץ שאתם עושים בהחלטה לבוא לטיפול זוגי, עמוק בפנים ישנה אמונה בקשר הזוגי. אמונה בתא המשפחתי שהקמתם במשותף ואמונה בזכות שלכם באופן אישי וזוגי לחוות אושר, שמחה, שותפות ומשמעות בקשר הזוגי-משפחתי שלכם.
ההחלטה הראשונה לפנות לטיפול זוגי אומנם דורשת אומץ, אך המאמץ יכול לשפר את איכות החיים הזוגי ואת מערכת היחסים הזוגית.
> > דברו איתנו או התקשרו 077-5215080 ונעזור לך ולכם למצוא את המאץ' למטפלת זוגית או למטפל זוגי שיתאימו לכם ושמומלצים באזור.
* טיפול זוגי באזור המרכז והשרון: הרצליה, רמת-השרון, הוד-השרון, רעננה, כפר-סבא והאזור.
Commentaires